Historier fra det virkelige liv ... 3+4=7

Blog

Det kræver tålmodighed..

User Rating:  / 0
PoorBest 

 Det kræver tålmodighed...

 Det kræver ikke tålmodighed, at introducere pligter - men det kræver tålmodighed, at være vedholden.

At præsenterer børnene for, at de skal tage del i de huslige opgaver kan sammenlignes med, at skulle sælge sand i Sahara - Hvordan gør man det ?

Vi har gjort det - altså ikke sælge sand i Sahara, men indført ugentlige pligter til børnene. Og det er med den overbevisning, at de en dag vil takke os. Måske ikke bogstavligt, men ved vi kan se, at de formår at klare sig selvstændigt. De har en ugentlig maddag og rengøringsdag, og vi har en forventning om, at der tages del i tøjvask, opvask m.m

Dermed ikke sagt, at det har været nemt, at få børnene med på ideen - der har været bump på vejen. Der har været diskussioner, sure miner, forklaringer, snakke, konsekvenser og guiding. For selvom man skriver sedler og planer, kan det være nemt at glemme, at man har pligter. Men når vi ser fra begyndelsen til nu, er vi godt på vej : Vi har nu nogle børn, som kan lave mad - de har faktisk udviklet sig, så de nu eksperimenter med opskrifter! Og vi har nogle børn, som formår at deltage i fællesskabet i hjemmet. De tager ansvar. Vi er stolte af dem..

Får de så lommepenge for at hjælpe? Nej det gør de ikke, de får ikke noget - ud over erfaring og glade forældre, hvilket i sig selv kan være en god ting. Burde de få noget for det? Skal lommepenge og pligter i hjemmet høre sammen? Ikke ud fra vores synspunkt: Pligter får børn til, at føle sig betydningsfulde og dermed tage ansvar i fællesskabet - og det mener vi er vigtigere end at blive belønnet kontant for opgaver, som kommer alle til gode.

Men hvis nu tiden er gået i stå, og man står med en teenager, som ikke ved, hvordan vaskemaskinen fungerer - Kan der gøres noget? Altså.. Det er aldrig for sent at lære, men man skal også have i mente : Når man er teenager, er der lukket for ombygning i hovedet! Ikke dermed sagt, at sofaen skal være erobret hele dagen - men det er tiden, hvor man som forældre skal læne sig tilbage og nyde resultatet så langt. Og så kan man - på gode dage- lære hvor vaskemaskinen står. Hvis man er forberedt på oprør kan man gøre det, ellers vil vi sige det er for sent, at komme i gang når det gælder pligter - Det skulle have været indlært før.

Vores formodning er, hvis børnene ikke har deltaget i huslige pligter, kan de få svært ved, at klare sig når de flytter hjemmefra. Det kan blive svært at bo selv: De har ikke lært det grundlæggende om rengøring, hygiejne eller madlavning..